Pobednički mentalitet u vežbanju?

Reći da „idem u pobedu“ nešto je što je lako reći, ali teško učiniti.  Niko nema prirodnu želju za gubitkom, ali kao što ste verovatno saznali pobeda je nešto što zahteva mnogo od vas, puno više nego što smo se zalagali.

„Ne postoji takva stvar kao što je zver, postoje samo zveri“

pobednički mentalitet

Ključ do uspeha je u usvajanju mentaliteta pobednika

Za odabrano nekolicinu, ipak, pobeda je postala navika. Oni ne samo da postižu ono što su sebi zadali, već to rade dosledno. Njihova volja i želja za pobedom je toliko jaka da je to što ih svako jutro budi i čini da daju sve od sebe kada rade na onome što im je važno. To su obično oni kojima pripisujemo izraze kao što su „talentovani“ ili „nadareni“. Ali, za razliku od popularnog uverenja, svi su sposobni da pobede i ne samo nekoliko izabranih pojedinaca ima privilegiju da to urade.

Ako želite biti pobednik, za to se morate mentalno pripremiti, morate imati mentalitet koji će vam omogućiti da  pobedite. Ovaj mentalitet se obično naziva „pobednički mentalitet.

Koji su razlozi zbog kojih sportisti ostaju samo talenti?

Vrlo je lako pronaći razloge zbog kojih su drugi pojedinci sposobni da pobede, a mi nismo. Kad god vidimo istinskog pobednika, nailazimo na reči poput talenta, treninga i okolnosti kao mnogih razloga zbog kojih nismo spremni za pobedu.

  • „Ima građu koja mu daje prednost nad mnom“,
  • „Imaju vrhunske uslove za trening“ ili
  • „Imaju trenera svetske klase“ i tako dalje, i tako dalje.

Takvi su razlozi previše česti i ponekad ih čak nesvesno koristimo. U stvarnosti, postoji nešto mnogo osnovnije za pobedu – nešto što predstavlja stalni uspeh.

Da bi sportista bio vrhunski sportista pored aspekta fizičkih predispozicija mora posedovati i glavu, a to je psihološku stabilnost.

Odatle zapravo sve počinje.

„Telo ima ograničenja, ali um ne“

 

Kako definisati pobednički mentalitet?

Ja to lično definišem kao „pobednički mentalitet“ koji omogućava sportisti dugotrajnu istrajnost u smislu truda, upornosti, preduzimanja akcija i nadahnuća drugih oko sebe, kako bi se prevazišli bilo kakve poteškoće, koje bi vam se mogle naći na putu do uspeha i na kraju ste dovoljno jaki da pobedite.

pobednički mentalitet

Sportista koji poseduje pobednički mentalitet

Sportista koji poseduje pobednički mentalitet sposoban je da radi ono čega se svi ostali plaše. Takav mentalitet je nešto što mora doći iznutra, a ne nešto što te neko može naterati. Možete reći nekome koliko želite da bi trebao biti pobednik, ali ako to ne žele, neće ni pokušati. Pobednici znaju da neće ostati tamo gde žele da ostanu na istom mestu, pa neprestano teže da se poboljšaju. Da bi pobedili, oni znaju da svakog dana moraju postati bolji nego što su bili juče. Uglavnom se ne radi ni o konkurenciji, već o tome da budu najbolji što mogu biti. I oni znaju da jedino što može da ograniči koliko daleko mogu otići je njihov um.
Pobednici neumoljivo ruše prepreke koje ih sprečavaju da budu bolji. Uvek pronađu način da pretvore poteškoće u gorivo potrebno za pobedu.

Pobednici ne prebacuju krivicu na druge i prihvataju odgovornost i nose je na svojim ramenima, a to im daje kontrolu nad njihovom sudbinom. To je ono što ih čini boljim svaki put. Nevolja, uz promenu mišljenja, može se pretvoriti u veliko gorivo koje će ih katapultirati do vaših pobeda. Pobednici to znaju po instinktu.

„Da bi stekli konkurentsku prednost i savladali svoje strahove, potrebno je da pružite sve od sebe i ubedite sebe i ostale, da ste postali pobednik i da to nosite u sebi“.