Takmičarski sportovi igraju važnu ulogu u razvoju dece, gde deca u svojim razvojnim godinama steknu određenu veštinu u određenom sportu.

Fizička sposobnost se može unaprediti na mnogo načina. Pravilnom primenom osnovnog principa preopterećenja. Svakom intezivnom fizičkom aktivnošću mogu se poboljšati ili održavati fizičke sposobnosti. I pored toga, često su, zbog postojećih okolnosti, pojedini tipovi aktivnosti i vežbanja pogodniji od drugih.

Usled toga što takmičarski sportovi igraju prilično spektakularnu ulogu u školama i gimnazijama, najveći broj dečaka u svojim razvojnim godinama stekne određeno poznavanje i veštinu bar u jedenoj vrsti sporta. Redovno bavljenje nekim sportom nesumnjivo doprinosi sticanju fizičke sposobnosti. Pored toga, bavljenje sportom pruža i mnoge društvene, moralne i rekreacione vrednosti. Osloniti  se u potpunosti na jedan jedini takmičarski sport, kao sredstvo za razvijanje i održavanje fizičke sposobnosti, nije mudro, i to iz više razloga.

takmicarski sportovi

Takmičarski sportovi su sezonski sportovi

U Srbiji većina sportova se upražnjava u sezoni. Takmičarski sportovi kao što je fudbal se igra u jesen, košarka i odbojka zimi, rukomet u proleće i leto itd. Ako se oslonimo samo na jedan sport da bi smo redovno vežbali, retko ćemo uspeti da pronađemo partnere koji će želeti da se bave tim sportom i van sezone.

Klima nije pogodna za igranje tenisa i drugih sportova tokom cele  godine. Tako da ukoliko nemate salu ili druge specijalne pogodnosti, nećete moći da upražnjavate taj sport tokom čitave godine.

Takmičarski sportovi obično nisu pogodni za odrasle

Mnogi popularni takmičarski sportovi nisu pogodni za većinu odraslih usled toga što bezbedno i prijatno učestvovanje u njima zahteva visok nivo fizičke sposobnosti. Mnogi odrasli ljudi nemaju potrebnu izdržljivost da bi odigrali na primer celu utakmicu košarke na terenu propisane veličine.

Ako bi takvu utakmicu pokušali da odigraju bez prethodnog uvežbavanja, sledećeg dana bi dobili mišićnu groznicu i osećali bi se neprijatno. Većina odraslih se ne bi upustila u to, bez prethodne pripreme. U takmičenje u trčanju ili igranje takmičarske utakmice je svojevrsni rizik. Najpre, ne samo zbog dobijanja upala usled čega dolazi do zapaljenja i ukrućenosti mišića koji su učestvovali u radu, već i zbog potencijalne povrede i mogućnosti ozbiljnog ugrožavanja srca.

Takmičarski sportovi zahtevaju posebne pogodnosti i opremu

Kod malog broja sportova, kao na primer jednostavno igranje sa loptom, potrebno je raspolagati samo otvorenim prostorom. Neki Takmičarski sportovi zahtevaju posebne pogodnosti. Za košarku je potrebna tabla i koš, ravan pod i označen teren tzv. označene linije igrališta.

Odbojka zahteva veliki prostor i mrežu postavljenu na propisan način. Za tenis je potrebno tenisko igralište i mreža, za plivanje bazen. Pored toga potrebna nam je i izvesna oprema kao lopte, reketi i ostali rekviziti.

Čak i ako imamo samo osnovnu opremu za određeni sport, događa se da nemamo na raspolaganju posebne pogodnosti i uređaje. Tereni za sport obično se ne nalaze blizu naseljenih mesta. Tako da i kada dođemo do njih moramo čekati na red. Kao posledica svega toga, posebni uređaji za učestvovanje u takmičarskim sportovima jednostavno nisu dostupni kada se osećamo raspoloženim za vežbanje.

U takmičasrskim sportovima potrebno je imati ostale članove tima i protivnike

Takmičarski sportovi kojima se bavi omladina su timski sportovi. Pošto je često teško skupiti dovoljan broj igrača za formiranje dva tima, onaj koji nije deo tima koji učestvuje u regularnom takmičenju, može da se bavi timskim sportom neredovno samo vikendom ili praznikom. On retko ima priliku da svakodnevno učestvuje u aktivnostima svoga tima.

Za učestvovanje u sportovima kao što je tenis ili badminton potreban je najmanje jedan suigrač. Malo je onih koji će sami otići na igralište da bi razvili svoju veštinu. Još manje je onih koji će sami vežbati da bi poboljšali svoju fizičku kondiciju. Dok je pauza u takmičenju umanjuje se želja za igrom. Obzirom da u svim navedenim sportovima je potrebno dva ili više igrača, prosečan čovek koji želi da trenira samo te sportove naići će na znatne poteškoće ukoliko želi da organizuje redovno vežbanje.

Telo se može neravnomerno razviti

Još jedna negativna strana isključivog oslanjanja na sportove za sticanje ili održavanje fizičke sposobnosti sastoji se u tome, da može doći do neravnomernog razvoja delova tela. Takmičarski sportovi razvijaju određene mišićne partije gde kao posledica toga, nastaje asimetrično ne razvijena muskulatura. Isto tako ako se bavimo samo sportovima, često se događa da se sve komponente fizičke sposobnosti ne razvijaju u dovoljnoj meri. Zbog toga svi atletičari dopunjuju svoj trening sa posebnim metodama treninga. Zbog toga se rvači bave trčanjem na kraće i duže staze, plivači dižu tegove, trkači svakodnevno rade gimnastiku (kalisteniju), a fudbaleri se bave izometričkim vežbanjima.

Bavljenje sportovima zahteva mnogo vremena

Takmičarski sportovi zahtevaju mnogo vremena. Još jedno ograničenje kada je reč o sportovima kao načinu da se stekne i održava fizička kondicija, sastoji se u tome da je vreme provedeno u sportovima nepotrebno dugo.

Ukoliko ste prinuđeni da pronađete metode vežbanja i aktivnosti koje ne zahtevaju mnogo vremenena, onda je odlazak u teretanu možda najbolje rešenje kako da održimo svoju fizičku sposobnost.

Potreba da se nauči veći broj fizičkih aktivnosti i vežbi

Postoji veliki broj vežbi i fizičkih aktivnosti koje mogu dopuniti ili zameniti bavljenje sportovima radi unapređenja fizičke sposobnosti. Baš kao što treba steći raznovrsne intrerese i hobije, tako treba dok smo mladi da naučimo veći broj različitih fizičkih aktivnosti, koje ćemo primenjivati u kasnijim godinama života. Ako se pridržavamo ispravnih metoda vežbanja, takve aktivnosti će nam pomoći da u svako doba života održimo svoju fizićku sposobnost.

Nema potrebe za specijalizovanom opremom ili uređajima

Postoji ogroman broj vežbi i aktivnosti za koje nisu potrebni nikakvi posebni uređaji ili oprema. U većini slučajeva, takve vežbe i aktivnosti mogu se izvoditi bilo gde napolju bilo u zatvorenoj prostoriji ili otvorenom prostoru. Prema tome, one su dobrodošle bez obzira na to, da li su nam dostupni specijalizovani sportovi ili posebni uređaji za vežbanje.

Potrebno je malo vremena

Neki metodi vežbanja su efikasniji, kad je reč o potrebnom vremenu, nego drugi. Neko želi da provodi vreme vežbajući dnevno jedan ili dva sata, ali se nekada desi da to nije moguće. Ako se nađete u takvoj situaciji potrebno je znati veoma efikasne vežbe, pomoću kojih možete doći do rezultata u što kraćem vremenu. Nesumnjivo je da svako ponekad dođe u takvu situaciju, da je primena ovakvog metoda jedino moguće rešenje.

Mogućnost prilagođavanja uzrastu i fizičkoj kondiciji

Veliki broja aktivnosti i vežbanja može se prilagoditi specifičnim potrebama osoba svih doba starosti i različitih stepena fizičke sposobnosti. Za razliku od takmičarskih sportova intezitet takvih vežbanja i aktivnosti moguće je odrediti po volji učesnika.