Većina smatra da je teretana samo za muškarce, to nije tačno, tako da možete videti mnoge zene kako vežbaju u teretani zajedno sa muškarcima.

Donedavno su mnogi sportovi bili privilegija samo muškaraca. Međitim, danas smo svedoci da se žene bave skoro svim sportovima i da u nekima ostvaruju rezultate koji su približni rezultatima muškaraca.

Ipak , muškarci su 4 puta zastupljeniji u sportu nego žene. To se može objasniti morfološko-funkcionalnim razlikama, a ponekad i predrasudama. U nekim situacijama, ove razlike ženama osiguravaju određenu prednost, kao recimo u plivanju na duže staze.

Svedoci smo da se ražim treninga i kod žena danas sporvodi na rigorozan način kao i kod muškaraca. Poslednjih godina je sve popularnije da žene treniraju u teretani i da oblikuju svoje telo, baš kao što to rade i muškarci.

Razlike u polovima postaju izrazite tek u pubertetu

Na fizičkom planu sve do puberteta, devojčice mogu da budu više, pa čak i fizički jače od dečaka. Međutim, u pubertetu se dešava veliki preokret. Tada kod muškaraca započinje lučenje muškog polnog hormona testosterona koji je odgovoran za razvoj primarnih i sekundarnih polnih karakteristika. Kod žena se javlja prva menstruacija, a kod muškaraca započinje spermatogeneza. Sve je ovo uslovljeno lučenjem polnih hormona. Nakon puberteta zapažamo razlike u antropometrijskim pokazateljima. Razlike u apsolutnoj snazi postaju dramatično velike u korist muškaraca. Snažan anabolički efekat koji ispoljava testosteron izaziva hipertrofiju mišića, porast broja eritrocita i sadržaja hemoglobina u njima. Otuda žene i pri intezivnom radu na snazi nemogu da ostvare takvu hipertrofiju mišića kao muškarci.

Manji aerobni kapacitet kod žena možemo objasniti manjim brojem eritrocita i sadržaja hemoglobina.

Žene u teretani i nedostatci u odnosu na muškarce

Antropometrijska merenja su pokazala da je prosečna odrasla žena 10 do 12 cm niža i 10 do 15 kg lakša od prosečnog odraslog muškarca. Pored toga što su niže i lakše od muškaraca žene poseduju i uža ramena i širu karlicu (bokovi su širi) ovaj podatak se vezuje sa njenom ulogom u trudnoći i porođaju. Pod dejstvom hormona u trudnoći, a delimično i tokom menstruacije, dolazi do olabavljenja nekih zglobova karličnog pojasa. Tokom trudnoće dolazi do omekšavanja simfize, što omogućava određeno pomeranje stidnih kostiju po dužini tokom porođaja. Odnos trupa prema nogama je veći kod žena. Mnoge žene poseduju x položaj ruku i nogu.

Povrede kod žena, čime su uslovljene?

Kosti žene su tanje, lakše i manje otporne na traumu. Ligamentrarni aparat je znatno slabiji kod žena što uslovljava češće povređivanje kod podizanja većeg opterećenja.  Posebno je to izraženo ko zgloba kolena i stopala.

Imajući u vidu da mišići osiguravaju zglobove, manja snaga mišića utiče takođe na učestalost povređivanja.

Žene koje u teretani vežbaju poseduju apsolutno i relativno manje srce nego muškarci. To uslovljava manji udarni volumen koji skoro nikada ne prelazi 160 ml, dok kod muškaraca može da pređe i 200 ml. Kod žena je izmeren minutni volumen od 25 litara, a kod muškaraca blizu 40 litara.

Ove činjenice omogućavaju ženu da ostvari ne tako uspešne rezultate kao muškarci. To je posebno izraženo u teretani gde se osnovno fizičko svojstvo iskazuje kroz snagu. Rad na snazi treba upražnjavati i kod žena, pošto se i bez velike hipertrofije mišića može ostvariti značajan porast snage. To se postiže povećavanjem sinhronizovanosti motornih jedinica tokom treninga sa otporom.

zene u teretani

zene u sportu

Poznato je da kora nadbubrežne žlezde luči manje količine androgenih (muških) hormona, stoga i kod žena postoji određena hipertrofija mišića. Neke žene koje imaju izražene muške crte (muškobanjaste) luče veće količine ovih hormona i ostvaruju veći učinak u treningu snage u teretani. One su predodređene za sportove gde je snaga dominantni faktor.

Kako menstruacija utiče na rezultate žene u teretani i sportu?

Menstrualni ciklus i trudnoća (graviditet) su dva fenomena koji značajno ometaju bavljenje sportom kod osoba ženskog pola. Poznato je da prva menstruacija (menarha) nastaje nešto kasnije kod devojčica koje se bave sportom. Činjenica je da se u dane kada se javlja menstruacija dolazi do promena i u psihofizičkom stanju žene.

Od drugog dana nakon početka menstruacije zapaža se porast brzine  nervno-mišićne reakcije, koja kulminira pred samu ovulaciju. Mnoge devojke koje treniraju u teretani postizale su najbolje rezultate baš u ovom periodu. Međutim, u sportovima gde se zahteva velika koncentracija i preciznost period menstruacije utiče nagativno na same rezultate. Savremena sportska higijena omogućava da i tokom ciklusa zene treniraju sasvim normalno u teretani. Odlaganje mesntruacije davanjem hormona dozvoljeno je samo za veoma važna takmičenja i to pod strogom kontrolom lekara.

Obilne menstruacije vezuju se za povećani gubitak gvožđa iz organizma, što reparkutuje pojavom hipohromnih anemija (sideropenijskih anemija). Stoga se mora ishranom osigurati povećan unos gvožđa  u organizam. Žene koje treniraju u teretani imaju smanjen nivo serumskog gvožđa, veruje se da čak njih 20% se susreću sa ovim problemom.

Pojava neredovnih menstruacija je česta pojava kod žena ili devojaka koje treniraju u teretani. Ponekad dolazi do izostanka menstruacije (amenorea), koja može trajati i više meseci. Pojava amenoreje je direktno proporcionalna intezitetu treninga i smanjnju telesne mase.

Nagla mršavljenja su glavni razlog pojave amenoreje.

Mehanizam ovih pojava nije poznat, ali se tumači odbrambenom reakcijom organizma na manji unos hrane, a samim tim i gvožđa. Trudnoća nije apsolutna kontraindikacija za bavljenje laganim sportskim aktivnostima koja ne  podrazumevaju veća naprezanja. Zbog povećanog lučenja estrogena, prva 3 meseca trudnoće ( estrogen poseduje kao i testosteron anaboličko dejstvo) koji je izražen priraštajem snage.

Ovaj podatak se koristi u vrhunskom sportu, mada nije etički opravdan. Mnoge sportiskinje postižu najbolje rezultate neposredno nakon porođaja. To se može objasniti povećanom hormonskom i regenerativnom aktivnošću koja se dešava tokom trudnoće.